måndag 22 juni 2009

Södertälje väljer att inte anpassa maten för kroniskt sjuka.



Södertälje väljer att inte anpassa maten för kroniskt sjuka.
De portionslådor som ges anpassa inte längre till individen. För mycket av fett, kolhydrater och socker i maten till diabetiker med Typ 2 är inte en bra kost.

Allt fler får svårare att hålla sitt blodsocker i schack.  Dessutom lever många med en sockeromsättning som sviktar och har därmed anlag för att få för högt blodsocker. Felaktig kost kan förvärra sjukdomen och leder i slutändan till sämre livskvalitet för den drabbade samt även till ökade kostnader för kommun och landsting.

Det är inte logiskt att spara på maten när det sedan blir mycket dyrare på omsorg och vård!


Diabetes vanligaste former är Typ 1 och Typ 2 (som ibland kallas "åldersdiabetes"). Vid Typ 1 diabetes har kroppens egen insulinproduktion helt eller nästan helt upphört. Vid Typ 2 diabetes är förmågan att producera insulin inte helt borta men mängden insulin räcker inte för kroppens behov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar